Aktuality

Zdravotnické záchranné služby slaví Den linky 155

15. 05. 2024

Den se symbolickým datem 15.5. patří lince 155 a všem jejím operátorkám a operátorům. Nevidíte je, ale jsou srdcem každé záchranné služby. Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání. Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155.

Operační středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje přijalo v loňském roce 114961 tísňových hovorů z linky 155. Přijetím hovoru máme na mysli nejen zjištění informací a vyhodnocení naléhavosti výzvy, ale také poskytnutí telefonicky asistované první pomoci - operátoři na těchto linkách jsou totiž profesionální zdravotníci, a tak jsou schopni po telefonu řešit kritické situace do doby, než přijedou posádky. Zvládnou po telefonu “ošetřit” zranění, odvést porod, resuscitovat a řešit další naléhavé stavy, a to vše jen za využití dvou nástrojů: svého hlasu a sluchu.

Kromě přijímání tísňových výzev řídí provoz 56 výjezdových skupin po celém jihočeském kraji. Nejsou vidět, ale jejich hlas pomáhá zachraňovat životy…

Den linky 155 je už tradiční příležitost, kdy vyzdvihnout vedle prevence a poskytování první pomoci také nasazení záchranářských a lékařských posádek v terénu i práci operátorek a operátorů tísňové linky 155.

Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby JčK si v rámci oslav Dne linky 155 připravilo edukační akci pro veřejnost, která se uskuteční v pátek 17.5.2024 U HYPERMARKETU GLOBUS V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH.

  • seznámíme Vás s činností zdravotnického operačního střediska
  • naučíme Vás správně poskytovat první pomoc, včetně kardiopulmonální resuscitace
  • vysvětlíme Vám výhody automatizovaného externího defibrilátoru
  • ukážeme Vám reálné záchranářské vybavení
  • připravíme pro Vás prohlídku několika sanitních vozidel
Zdravotnické záchranné služby slaví Den linky 155
Zdravotnické záchranné služby slaví Den linky 155
Zdravotnické záchranné služby slaví Den linky 155